fethiye habermuğlamuğla haberfethiye haberlerfethiyeden haberlerseydikemer haberhaber seydikemerhaber fethiyeseydikemerKaraçulhaKaraçulha DerneğiÇalışÖlüdenizMuğlaFethiye BelediyesiMuğla BüyükşehirMuskiPatlangıçMUTTAŞMUÇEPMuğla ÜniversitesiFethiye İşletme FakültesiFethiyesporfethiye haberlerkaraçulhaçamköyfethiye körfezifethiye belediyesifethiye kaymakamlığımuğla haberbeşkaza haberenflasyonemeklilikötvdövizakpchpsaadetmhpiyi
DOLAR
32,3634
EURO
34,6830
ALTIN
2.390,69
BIST
10.167,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Açık
25°C

2021 Üretim ve Üreticiler için Zor Bir Yıl Oldu

2021 Üretim ve Üreticiler için Zor Bir Yıl Oldu
22 Aralık 2021 22:49 | Son Güncellenme: 22 Aralık 2021 23:09
0
A+
A-

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, 2021 yılının üreticiler ve çiftçiler açısından çok kötü bir sezon geçirdiğini belirterek, “üreticilerimiz ürettikleri ürünleri maliyetinin altında satıyor. Ben yakın tarihte böyle bir sezon görmemiştim. Beterin beteri vardır ama, hükümet yetkililerinin bir an önce üretimin ve üreticinin yanında olduklarını icraatla göstermeleri gerekmekte” dedi. Karayiğit, 2021 yılını üreticiler ve çiftçiler açısından çok kötü bir yıl geçtiğini belirtti.

Başkan  Kenan Karayiğit, “2021 yılı Fethiye ve Seydikemer ilçelerimizdeki  üreticilerimiz çok zor bir dönem içinde kaldılar. Tüm tarım sektörü öyle ama, özellikle örtü altı yaş sebze ve meyve üretim yapan üreticilerimiz bu sıkıntıdan daha çok etkilenen kısım oldu. Ciddi anlamda kötü bir sezon geçirdik. Çünkü toptancı halinde 2-3 TL’den satılan bir ürün, üreticinin maliyetini hiçbir şekilde kurtarmaz. Domates, patlıcan, kabak ve fasulye gibi ürünlerimizin maliyetleri zaten üreticiye en kötü ihtimalle 3 buçuk TL. Bir üreticinin bir dönüm arazisinden en kötü ihtimalle 15 ton ürün elde elde ettiğini düşünelim. Ürününü 2 TL’den de sattığını düşünelim, eder 30 Bin TL para. Bir çuval gübrenin fiyatı Bin TL’ye ulaşmak üzere. Bu ürün sadece gübre ile yetişmiyor. Bir sürü masrafı var. Bu masrafın yanı sıra tarlasında çalışan ailesinin emeğini daha hesaba katmıyoruz. Ağzı olan konuşuyor Büyükşehirlerde. “Üreticinin keyfi yerinde” diye. Öyle uzaktan konuşma ile olmuyor bu işler. Üreticinin halinden üretici anlar. Allah’ım 2021 yılı gibi sıkıntılı ve zor bir yıl geçirmeyi bir daha nasip etmesin” ifadelerinde bulundu.

“Ben Üretimin ve Üreticinin Sorunlarını Çok İyi Biliyorum”

Bir takım kişi veya kişileriz Fethiye Ziraat Odasını çeşitli dedikodularla kirletmeye çalıştığını da ifade eden Başkan Karayiğit, “Bazı birlikler adı altında, yorum yapan ve kendilerinin üretici olduğunu savunan kişiler var. Konuşmalarında ve paylaşımlarında “Fethiye Ziraat Odası Başkanı ve çalışanları ne iş yapar?” gibi ibareler ve sözlerde bulunuyorlar.Ben kendim de üreticiyim arkadaşlar. Üreticimin derdini, sıkıntılarını çok iyi bilen birisiyim ve aynı sorunları bende yaşıyorum. Benim elimde bir sihirli değnek yok. Mümkün olabildiğince arazide üreticimin yanında ve toptancı halinde de satışları da kontrol ediyorum. Son iki haftadır hemen hemen her gün Karaçulha Toptancı Halinde oluyorum. Muğla’daki tüm ZiraatOdası başkanı arkadaşlarım ile Muğla İl Koordinasyon Başkanlığı öncülüğünde çiftçinin ve üreticinin her alanda tüm sorun ve taleplerini bir kitapçık haline getirerek, Ankara’ya Türkiye Ziraat Odaları Genel Merkezine gerekli bakanlıklara ulaştırılması gerekçesi ile gönderdik. Aynı kitapçığı Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıması için geçtiğimiz günlerde Fethiye’ye gelen Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt’a da teslim ettik. Bu kitapçıkta sorunlar ve öneriler var. Biz çiftçimizin ve üreticimizin sesi olmaya çalışıyoruz. Ben her dönem de üreticilerimizin sorunlarını gerek basın yoluyla, gerekse de Ankara’daki ilişkilerimle sorunları aktarıyorum. Beni personelim her daim sahada. Sadece mesai saatlerinde burada görev yapmıyoruz. 7/24 üreticimizin yanındayız ve olmaya da devam edeceğiz. Ben bu yorumları yapanların çiftçi olduğuna da inanmıyorum. Benim odama Bin 300 kayıtlı üreticim var. Bakıyorum da bu yorumları yapanlar bu kayıtlı üye listemde bu isimler yok. Önümüzdeki günlerde yeni hal yasası ile birlikte hale giren tüm ürünleri kontrol altına alacağız. ÇSK belgesi olmayan üreticiler zorunlu olarak gelip, kayıtlarını yaptıracaklar. ÇSK belgesi olan üreticilerimiz istediği zaman bize gelip hesap sorabilirler” şeklinde konuştu.

Haber Servisi