Agritech Fethiye, Tarım, Hayvancılık, Seracılık, Gıda İhtisas Fuarı 10’uncu kez Fethiye’de ziyaretçilerine kapılarını açtı. Resmi tören ile açılışı yapılan fuarda toplam 170 firma misafirlerini bekliyor. Tohumdan, fideye, zirai ilaçlardan gübrelere, tarım aletlerinden yöresel ürünlere kadar her türün mevcut olduğu fuar, dört gün sürecek ve Cumartesi günü kapanacak. Agritech Fethiye, Tarım, Hayvancılık, Seracılık, Gıda İhtisas Fuarı’nın açılışı törenle gerçekleştirildi. Çamköy Mahallesi Bekir Eser Kapalı Pazar yerindeki fuarın ilk açılış gününde katılım yoğun oldu. Fuara,Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Ak Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete, CHP İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, Muğla İl tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Ak Parti Fethiye İlçe Başkanı Turgay Öztürk, CHP Fethiye İlçe Başkanı Mehmet Demir, İyi Parti Fethiye İlçe Başkanı Ali Fatih Çoban, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
“2 Yıldır Yapamıyorduk”
Fuarda açılış konuşmasını gerçekleştiren Marmaris Fuarcılık İşletmecisi Sahibi Volkan Gülcan yaptığı konuşmada fuar hakkında bilgiler vererek “55 katılımcı firmanın a dan z ye her sektörden yer aldığı fuarımız 6000 m2 kapalı 10.000 m2 açık alanda düzenlenmektedir. 2 yıl pandemiden dolayı açamamış olmamıza rağmen bu yıl beklenenden daha iyi bir katılım oldu. Sizin de katılımınızla açtığımız bu fuarın herkese hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
“Üreticinin Sorunlarına Çözüm Bulunmalı”
Üreticinin günden güne kötüye gittiğini aktaran Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ise“Elbette ki tarımda sorunlar çok fazla. Bu sorunların bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Çiftçimiz her şartta üretmek zorunda diye her şeye de katlanmak zorunda değil. Çiftçimize büyük destekler bekliyoruz. Bu fuarın da inşallah bu desteklere yol açmasını diliyorum” diye konuştu.
“Çiftçimize Her Türlü Etkinliği Getirmek Desteği Vermek Zorundayız”
10 yıldır fuarın düzenlenmesinde büyük katkı sağlayan ve Fethiye tarımına önemli katkılarda bulunan Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit “Günümüzde tarımda ki gelişmelerin en iyi takip edildiği yerler tarım fuarlarıdır. Dünyada ve ülkemizde yapılan tarım fuarları gelişme ve yenilikleri üreticiye sunarak teknoloji üretenler ve kullananlar arasında bir köprü görevi görmektedir. Fuarlar sadece yeni makine ve ekipmanlarının tanıtılıp satıldığı alanlar değildir. Aynı zamanda tarım sektörünün içinde bulunduğu zorlukları yaşadığı sorunları tartışabileceği alanlardır. Biz oda olarak çiftçimize halkımıza her türlü etkinliği getirmek desteği vermek zorundayız. Biz tam 11 yıldır yağmurda çamurda , çadırda, pazaryerlerinde fuar yapıyoruz. Katılımcı bazında Antalya’dan sonra en büyük fuar her yıl ilçemizde MARFO fuarcılığın düzenlediği agritech tarım fuarıdır. Bir ülkenin yollar, köprüler, yüksek binalar, villalardan değil tarımdan oluştuğunu anlamış olduk. Tarım topraklarına ve üretime ihtiyacımız olduğunu unutmayalım ki hepimiz çiftçiyle el ele tek yürek olmalıyız ki bu gemi batmasın” ifadelerinde bulundu.
“Fuar Alanları Hakkında Çalışma Başlatacağız”
Bölgenin turizmden sonra en önemli geçim kaynağının tarım sektörü olduğunu ifade eden Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı “Fethiye Turizmden geçinse de Seydikemer’i ayırt etmiyoruz. Seydikemer tarımda daha öne çıkıyor. Bölgemizde domates alabalık susam , nar çifte kavrulmuş tahin, kaya inciri gibi birbirinden değerli ürünlerimiz var. Biz de bunları markalaştırmak adına elimizden geleni yapıyoruz. Biliyorsunuz Ticaret odası olarak çifte kavrulmuş tahin ve kaya incirinin coğrafi işaretini aldık. Bu markalarımızı öne çıkarmaya çalışıyoruz. Başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Hatta bunun yanında kilimimiz, halımız, dastarımız var. Geçenlerde belediyemizle beraber, Ankara’da bölgemizi tanıtmak adına bir fuara katıldık. Çok faydalı oldu. Biz hem belediye hem ticaret odası olarak fuar alanlarını iyileştirmeye çalışıyoruz. Bölgemiz hayvancılıkta da önemli bir bölge. Biz sayın valimiz ve il müdürümün katkılarıyla epey yol aldık. Son aşamaya geldik. İnşallah bölgemize hayvancılık ihtisas organize sanayi bölgesi kazandıracağız. Herkese katılımları için teşekkür ediyorum fuarımızın bölgemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
“Üretimin Ve Üreticinin Yanındayız”
Fethiye’de çiftçiler adına yaptıkları çalışmalardan söz eden Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca“ Öncelikle hepinize hoş geldiniz demek istiyorum. Bölgemiz dışardan bakıldığı zaman turizm bölgesi olarak gözüküyor. Fakat burada yüzde 35’lik bir dilimin de tarımla uğraştığını herkes biliyor. 2 yıldır pandemiden dolayı tarım ve turizm ciddi yaralar aldı. Aldığımız bilgiler doğrultusunda bu dönem turizm de rekor kıracağız. 2019 yılının talebinin tam yüzde 71 fazlası 2022 yılında bu bölgeye gelmiş durumda. Bu dönemin çok iyi geçmesini planlıyoruz. Fakat tarım için aynı şeyi söyleyebilmem mümkün değil. Çünkü girdiler 4 katına çıkmış durumda. Bu durumun mutlaka süspanse edilmesi lazım. Ben ziraatla uğraşan bir insan olarak bu yıl ki kadar kötü bir sezon hiçbir zaman geçirmedim. Yarın fiyatın ne olacağını bilmiyoruz. Her gün yeni bir zam geliyor. Bu durumun düzeltilmesi lazım. Yoksa hepimiz batarız. Bu durum belediyenin işlerinde de böyle. Yapmış olduğumuz ihalelere giren yok. Çünkü insanlar yarın neyin ne olacağını bilmiyor. Geçen yıl yapılan hizmetler bu yıl tam 4 5 katına mal oluyor. Bütün projelerimizi şuan itibariyle durdurmak zorundayız. Çünkü önümüzü göremiyoruz. Biz sadece belediye başkanlığında alt ve üst yapı yapmıyoruz. Tarıma ciddi anlamda destek veriyoruz. Bazı ürünlerin yok olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Geçen sene Üzümlüye gittik. Üzüm mamulleri, sirke ve şarap fabrikası yapıyoruz. 12 Nisan’da ise ihaleye çıkıyoruz. O bölgede ki merdiven altı üretimi ortadan kaldırmak ve ürünü tescilletmek adına da ilk adımı atıyoruz. Önümüzdeki yıl hep beraber açılışını yapacağız. Ülkemizde ithalata dayalı bir tarım politikası var. Mutlaka bundan vazgeçmeliyiz. Ukrayna Rusya savaşından sonra bir Ayçiçek yağı bile kriz oluşturdu. Biz mutlaka üretime dayalı ve ihracata dayalı tarım politikası uygulamak zorundayız. Kendimiz üretmeliyiz. Bizler ülkemize ve memleketimize hizmet etmek için buradayız. Tek amacımız insanlarımızın sosyoekonomik yapısına katkı sunabilmek. Her kurumla iş birliği yapmak istiyoruz. Bizim kimseyle kavga etme lüksümüz yok. memleket için gece gündüz çalışmalıyız. Memleketin geleceğini hazırlamak istiyoruz. Bu yüzden de 3 yıldır alt yapı ile ilgileniyoruz. Sıkıntılı süreçten geçiyoruz. Ama bunun ne için yapıldığını herkes biliyor. Bölgemizin tarımını tanıtmak için verilen katkılardan dolayı herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“Üretim, Üretim,Üretim”
Muğla İl Tarım Hayvancılık ve Orman Müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmaları anlatan Muğla İl Tarım, Hayvancılık ve Orman Müdürü Barış Saylak “Zor günlerden geçiyoruz. Küresel iklim felaketi arkasından kovid 19 pandemisi ve en son Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla başlayan tüm dünyadaki enerji sorunu, tarımsal üretim girdilerinin maliyetlerini son 10-15 yılın üzerine çıkardı. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada çiftçilerin sorunu oldu. Ama kimsenin şuna hakkı yok. Çekilin tarladan, ekmiyoruz, dikmiyoruz, üretmiyoruz” demeye hakkımız yok. Tarım geleceğimiz. Gelecek tarımda. Tarımın siyaseti olmaz. Tarım artık bir ulusal güvenlik meselesi haline gelmiştir. Bir araya gelmek zorundayız. Önümüzde çok ciddi bir gıda krizinden söz ediyoruz” ifadelerinde bulundu.
“Çiftçiyi Tekrar Tarlaya Döndürmeliyiz”
Mecliste Muğla çiftçisinin sorunlarını en fazla gündeme getiren milletvekillerinden biri olan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin “1932 yılında çıkarılan İcra, İflas Kanunu madde 82 ile “Çiftçinin, borcundan dolayı hiçbir tarım aleti, ürünü ve havyanı haczedilemez” der. Yine yıl 1937’de Atatürk, “Tarım milli ekonominin temelidir” der. Bu anlayıştan nereden baksanız 85 yıl geçmiş tarımda ithalatçı bir ülke haline gelmişiz. Topu topu 6 günlük bir ihtiyaç, çiçek yağı ithalatı için Mersin Limanı’na gemi yanaşıyor ve bazı televizyon kanalları müjdeler vererek ayçiçek yağının gelmesini kutluyor. Tarım zor günlerden geçiyor ve bunun en büyük yükünü de çiftçilerimiz çekiyor. Diğer bir konu. Tarım artık bir milli güvenlik sorunu haline gelmiştir. Çiftçiyi tekrar tarlaya döndürmeliyiz. Gerekirse yatlara yapıldığı gibi ucuz mazot verilecek ve çiftçi tarımdan uzaklaştırılmayacak. “Tarlanı satma ürününü sat”, “kırsalda üret kıyısalda tüket” şiarıyla tarıma, çiftçiye desteklerinden dolayı büyükşehir belediyemize teşekkür ediyorum” dedi.
“Tarıma Destek Vermeye Devam Edeceğiz”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ise yaptığı konuşmada, “Yenilikleri ortaya koyan, çiftçinin araç, gereç v.b. ihtiyaçlarını karşılayan önemli bir fuar. Pazarlayabilmek için de imkan sağlıyor. Son 10 yılda tarıma verilen öncelik biraz geriye gidiyor. Dolayısıyla tarımla uğraşan köylümüz ürettiği malı, daha düşük fiyata veya eşit fiyata satmak zorunda kalıyor. Bu yürütülebilir bir denge değildir. Mutlaka çiftçimizin girdilerini süspanse edeceğiz veya ürettiği rakamın üstünde satmasını sağlayacağız. İlerleyen yıllarda tarımla ilgili kaotik bir ortam ile karşı karşıya kalma ihtimalimiz oldukça yüksek. Önümüzdeki yıllarda tedbirler alınmazsa, sıkıntı yaşayabiliriz. Tarım topraklarımız duruyor. Yapılacak bir programla üretip, tüketen ve hatta fazlasını satan bir ülke olmalıyız” dedi.
Konuşmaların ardından fuarın açılışı gerçekleştirildi. Fethiye Belediyesi ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafında fuarda açılan stant ilgi gördü. Protokol üyeleri tüm stantları gezerek, fuarın ilçeye ve bölgeye hayırlar getirmesini diledi. Likya Kadın Kooperatifi’nin standı ve ürünleri büyük ilgi gören stantlar arasında yer aldı.
Haber Servisi