Bir çok tarım ilacı ile birlikte gübre fiyatları da artmaya devam ediyor. Çiftçilerin tarlalarına gübre atma döneminde gübre üreticilerinin fiyat artırdığını ileri süren üreticiler yetkililerden gübre fabrikalarını denetlemelerini istedi. Daha önceden gübre fiyatlarının artışının dolara bağlanmasının da inandırıcı olmadığını söyleyen üreticiler, “Dolar yükseldiği zaman gübre fiyatları yükseliyor. Ama dolar düştüğü zaman gübre fiyatlarında düşüş olmuyor” ifadelerinde bulundular. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, tarımsal üretimde en önemli girdileri arasında gösterilen gübrenin son bir yılda yüzde 200’ün üzerinde zamlandığını söyledi.
Karayiğit, yaptığı açıklamada, gübreye, mazota, ilaca, elektriğe yani çiftçinin girdi maliyetlerinde yüksek oranda artış olduğunu, en yüksek yıllık artışın gübrede yaşandığını söyledi. Fethiye’de şu anda buğday ekim zamanı olduğunu belirten Karayiğit, “Buğday, soğan, sebze ekimine başlayan çiftçilerimizin bu ürünlerde daban gübresi kullanması gerekiyor. Gübre fiyatları, üretimde en önemli kalem, bu yıl fiyatlardaki yüksek artış sebebiyle, çiftçi gübre kullanımını azaltmak zorunda kalacak, bu sebeple yeterli ve kaliteli ürün elde edemeyen çiftçi zarar edecek, bu da ülke ekonomisine zarar verecektir” dedi.
“En Fazla Artış Azotlu Gübrede”
Tarımsal girdilerde en çok artışın dünyada yaşanan doğalgaz krizi sebebiyle, ham maddesi doğalgaz olan azotlu gübrede görüldüğünü ifade eden Karayiğit, “Azotlu gübrede yaklaşık yüzde 300’e yakın artış oldu. Gübre üretiminde kullanılan hammaddelerin Türkiye’de üretilmemesi sebebiyle ithal ediliyor. Döviz kuruna bağlı olarak da zamlanan gübre, üreticileri zor durumda bırakıyor” diye konuştu.
Pandemi sürecinde önemi daha da ön plana çıkan tarım sektöründe, sürdürülebilir üretimin de önemine değinen Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Tarım Bakanlığımızın, gübrede en az yüzde 50 teşvik ve destek vererek, çiftçilerimizin üretimini sürdürmesine yardımcı olmalıdır” diye konuştu.
“Çiftçi Tarihin En Karanlık Dönemini Yaşıyor”
Üreticinin pahalılıktan ziyade gübre bulmakta da zorlandığını belirten başkan Karayiğit, “Çiftçi endişeli, genel fiyatlardan ziyade gübre fiyatı çok yüksek ve bulunmuyor. Gübre satıcılarına gidildiğinde yok diyorlar. 2022 hasadında çiftçi gelir gideri karşılayabilecek mi onu düşünüyor. Çiftçi şu an tarihin en karanlık dönemini yaşıyor. Üreli, azotlu gübre vazgeçilmez unsur iken özellikle üre gübresinin fiyatları arttı ve piyasada satışı durmuş durumda. Çiftçi normalde Tarım Kredi Kooperatifi de gübre satışı yapıyor. Satıcı yok diyor. Ürün ekimi ve hasadı düşecek. Tüketiciye büyük oranda yansıyacak. Çiftçilerin yüzde 30’u buğdayı bırakıyor. Çiftçi Tarım Kredi Kooperatifi’nin teminat yükseltmesini istiyor. Ama yok. Girdi dengesizleşti. Durumu iyi olan çiftçi ile orta direk çiftçi arası çok açıldı. Orta direk çiftçi neredeyse bitti. Üst ve alt sınır kaldı” dedi.
Haber Servisi