Babadağ Teleferik Projesinin Gelirleri Bölge Ekonomisi İçin Harcanacak.
FTSO’nın kuruluşu olan Fethiye Güçbirliği Şirketi 2018 Yılı tanıtım stratejisi basına tanıtıldı. Fethiye Güçbirliği Şirketinca; Fethiye’nin tanıtımı amacıyla 2017 ve 2018 yıllarında yurtiçinde gerçekleştirilen fuarların yanında aralarında Almanya, Rusya, BEA ve Çin’in de bulunduğu 10 fuara katılacakları açıklandı. Fethiye’de bulunan basın kuruluşlarından büyük çoğunluğunun katıldığı toplantıda soru üzerine FTSO’nı hedef alan ve Odanın zarara uğratıldığı yönündeki asılsız iddialara da resmi verilerle açıklık getirildi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının iştiraki olan Fethiye Güç Birliği Şirketi, 28 Ekim Cumartesi günü Yat Butik Otelde yapılan toplantıda 2018 yılı turizm tanıtım stratejisini basın mensupları ile paylaştı. Toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Fethiye Güç Birliği Şirketi Müdürler Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Müdürler Kurulu Üyeleri Günay Özütok, M.Adnan Bakırcı, Ömer Eriz ve FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Halit Saraç, FTSO Genel Sekreteri ve Fethiye Güç Birliği Şirketi Genel Koordinatörü Füsun Şahin ve çok sayıda basın mensubu ve köşe yazarı katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını FTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve FGB Şirketi Müdürler Kurulu Başkanı Akif Arıcan yaptı. Arıcan’ın konuşmasının ardından FTSO Genel Sekreteri ve FGB Şirketi Genel Koordinatörü Füsun Şahin, şirketin tanıtım stratejisini anlatan sunumu gerçekleştirdi. Müdürler kurulu basın mensuplarının sorularını cevapladı. Babadağ Teleferik Projesi ile ilgili son günlerde basına yansıyan haberler ve bölgenin değerlerinin korunarak turizme kazandırılmasına ilişkin sorulara cevap verildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve FGB Şirketi Müdürler Kurulu Başkanı Akif Arıcan,“Fethiye turizmin tanıtımında FGB olarak izleyeceğimiz 2018 yol haritasını sizlerle paylaşacağız. Fethiye’nin sorunlarını önemsiyoruz. Şirketimizin müdürler kurulu ve profesyonel kadromuzla her zaman çalışmalarımızı Fethiye’mizin sorunlarını nasıl çözebiliriz diye çalışıyoruz. Bu konuları sizlerle konuşalım, tartışalım istiyoruz. 2018 yılı stratejimizi belirleyelim ve önümüze bir hedef koyalım. Malum 2016 ve 2017 yılında ülkemizde ve ilçemizdeki turizmde önemli bir düşüş yaşandı. Avrupa’dan gelen misafirlerimizde belli bir düşüş oldu. 2018’de bu düşüşü nasıl önleyebiliriz? Nasıl hareket etmeliyiz? Hangi enstrümanları ortaya koymamız lazım. Artık her geçen gün dünya değişiyor. Teknoloji değişiyor. Daha bilimsel bir ufukla hareket ederek bölgemizin ekonomisine nasıl katkıda bulunabiliriz bu soruların cevaplarını bulmamız gerekiyor.Fethiye’de olduğumuz için çok şanslıyız. Yaşadığımız yeri de seviyoruz. Onun için üzerimize düşen sorumluluğun da bilincindeyiz. Sadece Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye Güç Birliği Şirketi olarak değil; Fethiyemizin sektör temsilcileri ile yapmak istiyoruz” dedi.
Babadağ Teleferik Projesinden elde edilen gelirin yine bölgenin ekonomik gelişmesi doğrultusunda kullanılacağının altını çizen Akif Arıcan, “Fethiye Güç Birliği şirketi olarak Babadağ Teleferik Projesinden elde ettiğimiz gelirleri de yine Fethiyemizin turizm ve diğer alanlarda gelişmesi için kullanacağız. Bu çalışmaları yaparken tek başımıza değiliz, sizlerle paylaşarak, ortak akıl kültürünü yaratarak oluşturuyoruz” sözlerini kaydetti. Akif Arıcan’ın konuşmasının ardından FTSO Genel Sekreteri ve FGB Şirketi Genel Koordinatörü Füsun Şahin, şirketin 2018yılı stratejik planını içeren sunumu gerçekleştirdi.Sunumunda 2011 yılında FGB şirketi kurulurken Oda olarak bu şirketin temel hedefinin bölgenin turizmin gelirlerini arttırmak, Babadağ teleferik projesinin yapılmasını ise bu hedefe giden araçlardan birisi olduğunu açıklayarak başlayan Füsun Şahin, FGB şirketinin misyonun bölgenin turizm sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak, turizm gelirlerini arttırmak, yurt içinde ve yurt dışında bölgenin tanıtımını yapmak, yamaç paraşütü başta olmak üzere spor turizmini geliştirmek üzere mesleki alanlarda eğitim vermek olduğunu kaydetti.
Şahin, “İmtiyazı gelire dönüştürdük”
Babadağ Teleferik Projesinin bu misyon doğrultusunda hayata geçirildiğini kaydeden Şahin, projenin ilerlediğini ve bu misyonun gerçekleştirilmesi için şirketin çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Babadağ Teleferik Projesinin ihalesinin Oda tarafından yapılmasının devletten alınan bir imtiyaz olduğunu kaydeden Şahin, “Bu imtiyazı gelire dönüştürdük. 2011 yılında Babadağ ihalesine girerken bölgemizden elde edilen gelirleri yine bölgemiz ekonomisine geri döndürmek temel amacımız” dedi.
FGB Şirketinin 2018 Turizm Stratejisini belirlerken FTSO tarafından 2010 yılında düzenlenen “Turizm’de Nasıl Marka Olunur?” konulu arama konferansının sonuçlarından yararlandıklarını ifade eden Şahin, bu konferansta Fethiye olarak iki temel sorunun yanıtını verdik. Biz kimiz ve ne yapmak istiyoruz. Fethiye, biz kimiz sorusuna şu şekilde yanıt verdi: “Korunmuş doğası, tarihi ve kültürel mirası ile yerel değerlerle bütünleşmiş, yıl boyu farklı tatil seçenekleri sunan, misafirlerinin sakin ve huzurlu bir tatil sonunda memnun ayrıldığı, kazanan çağdaş bir turizm kenti” Ne yapmak istiyoruz sorusunun yanıtı ise “Farklı turizm alternatiflerini sunan, butik ve özel hizmetlerin ağırlıkta olduğu” bir turizm anlayışını gerçekleştirmek. Fethiye kendini sadece deniz-kum-güneş turizmin yapıldığı bir yer olarak tanımlamıyor. Fethiye kendini kültür, doğa, spor ve yerel ürünlerle, yaşam biçimi ile bütünlenmiş bir turizm kenti olarak tanımlıyorsa biz de tanıtım stratejimizi bu temel özellikler üzerin inşa etmeliyiz” dedi.Şahin, Fethiye’nin bu değerlerin her birinin birer tanıtım aracı olduğunu kaydetti.
Avrupa Klasik Pazarımız, Vazgeçemeyiz
Ulaşımın en ucuz ve en kolay olduğu pazarın Avrupa pazarı olduğunu belirten Şahin, “En çok turisti Avrupa’dan alıyoruz. Bizim klasik pazarımız. Turizmde Avrupa pazarından vazgeçemeyiz” dedi. Şahin, varolan pazarların geliştirilmesi için FGB şirketinin 6-8 Kasım 2017 tarihlerinde Londra’da gerçekleşecek olan turizm fuarına katılım sağlayacağını söyledi. FGB olarak 2018 yılında yurt içi ve yurt dışı hedef pazarlara ilişkin fuarlar hakkında bilgi veren Şahin, alternatif pazarlar geliştirmek için Çini hedef aldıklarını belirtti. Şahin, “Dünya’da en çok harcama yapan turist Çinli turist. Ülkemizde, İstanbul ve Kapadokya’dan sonra en çok Fethiye’ye geliyorlar. Özellikle de yamaç paraşütü yapmak için. Ülkemize ve bölgemize Çinli turistin en çok geldiği yıl 2015 yılı olmuş. 2016 yılında bu sayıda ciddi bir düşüş var. Geçtiğimiz ay Yunus Emre Enstitüsü ile bir protokol imzaladık ve Çinli basın mensuplarını Babadağ’da ağırladık.” sözlerini kaydetti.
FGB gözünü Çinli turiste dikti
Turizme yönelik devlet desteklerine de sunumunda yer veren Şahin, devletin turizmi döviz kazandırıcı hizmet faaliyeti olarak gördüğünü, kapsamlı destekler sunduğunu belirtti. Fethiye ve çevresinin Çin’de tanıtılması için bu desteklerden faydalanılabileceğini kaydeden Şahin, “Bu desteği alabilmek için ilk önce Pazar araştırması yapmak gerekiyor. Pazar araştırmasının ardından ihtiyaç analizi yapmak lazım. Örneğin Çince bilen bir personele mi ihtiyacımız var, hangi yemekleri yiyorlar gibi tespitleri gerçekleştirmek gerekiyor. Bu 3 yıl sürecek bir proje. Çin pazarı ile ilgilenen en az 10şirketin bir araya gelmesi gerekiyor” diye konuştu.
Babadağ Teleferik Projesi İhalesine İlişkin İddialara Cevap Verdiler
Sunumun ardından FGB şirketi müdürler kurulu basın mensuplarının sorularını cevapladı. Basın mensupları, son günlerde Babadağ Teleferik Projesinin ihalesine ilişkin basına yansıyan haberleri sordu. Sorulara ilişkin Yönetim Kurulu ve Müdürler Kurulu Başkanı Akif Arıcan, “Birileri yapar, birileri ise sadece konuşur. Dedikodu ile büyük işler yapılamaz. Biz böyle büyük bir projeyi ticaretin kurallarına göre yaptık. Ticaret; ciddiyet, güven ve büyük düşünmeyi gerektirir. Biz çalışmalarımızı yürütürken alanında uzman kişilerden oluşan bir kadro ile bunu yaptık. Profesyonel çalışıyoruz. Belgeler ve rakamlar her şeyi ortaya koyuyor. Alnımız açık. Veremeyeceğimiz hiçbir hesap yok. Bu polemiklere asla girmek istemiyorum. Çünkü bu tür polemiklerin Fethiye’ye ve bunu yapan insanlara da hiçbir katkısı yok.” dedi.
İhaleden önce Babadağ’dan ne kadar gelir elde edildiğini ihaleden sonra ise ne kadar gelir edileceğinin bilgisini veren Füsun Şahin, açıklamayı sayılarla yaptı. FGB Şirketinin 2013 yılından bu güne kadar Babadağ’dan elde ettiği brüt hasılatı ortaya koyarak sabit kira bedeli olarak ihalede belirlenen 2.250.000.000 TL.+KDV ‘nin brüt hasılattan vergiler ve masraflar düşülerek belirlendiğini söyledi. Uçuşun en fazla olduğu 2015 yılında brüt hasıladan vergi ve personel ücretlerini düştüğümüzde kalan rakamın 2.400.000 TL. , 2016 yılında bu rakamın 1.900.000 olduğunu kaydeden Şahin, son 5 yılın brüt hasılatları üzerinden bir değerlendirme yaptıklarını söyledi. Füsun Şahin, “Şu anda teleferiği yapmadan sadece pistleri işletseydik, vergi ve personel giderlerini düştüğümüzde zaten sabit kira olarak alacağımız rakama ulaşıyoruz, sabit kira bedeline ek olarak üstüne teleferiği yaptıracağız ve kiracı şirketin Babadağ’dan elde edeceği tüm gelirlerin hasılatından da yüzde 12,5 pay alacağız.”dedi.
Teleferik ücretlerine kiracı şirketin en fazla yüzde 20 zam yapma imkanı bulunmasına ilişkin daha önce yapılmış eleştirilere de değinen Şahin, “Biz burayı Orman ve Su işleri Bakanlığından kiralarken ücretlerle ilgili hiçbir kısıtlama getirilmedi ama biz ihale yaparken bir kısıt koyduk.” diye konuştu. Teleferik ücretlerine en fazla %20 artış olabileceği yönünde. Çünkü teleferiği en büyük girdisini enerji oluşturuyor, işletme maliyetleri arttığında Kiracı şirket bu artışı ücretlerine maksimum %20 yansıtabilir.” dedi. Şahin, pist kullanım ücretlerinin de gelir olarak kiracıya verilmesi konusu ile yatırım ve maliyet hesaplarını açıkladı. Pist kullanım ücretlerinin ihaleyi alan firmaya devredilmemiş olarak ihale yapılsaydı yatırımın geri dönüşünün 8 yıldan 12 yıla çıkacağını belirten Şahin, bu durumda Babadağ Teleferik Projesi yatırımının avantaj olmaktan çıkacağını, yatırımcı gelmeyeceğini söyledi.
Yatırım maliyetleri ile ilgili bilgi veren Şahin, “2 ay süresince ihale dokümanlarımızı ve maliyet analizlerini yayınladık. Resmi olarak yayınladığımız maliyet analizindeki rakamları incelediğimizde basına yansıyan Leitner firmasının 2015 yılında verdiği teklifin aynısını biz 2017 yılında mali analizi yaparken yeniden aldık. Ancak dikkatinizi çekmek isterim ki bu teklif sadece teleferiğin mekanik, elektrik aksamının temin ve montajına ilişkin bir teklif. Aynı rakamı biz de mali fizibilite de kullandık. Teleferiğin mekanik, elektrik aksamının temin ve montajına alt ve üst istasyon binalarını da eklediğimizde teleferiğin tüm sistem dâhil rakamı 54.923.24,05 TL. oluyor; bu rakama 2 adet telesiyej sosyal tesisler, enerji nakil hattı, arıtma tesisini ve simge anıtı eklediğimizde yatırımın toplam maliyeti 80.071.982,36 TL. oluyor. İhale dokümanlarımızı yayınladığımız Şubat ayındaki kur üzerinden bu da 22.242.217 USD yapıyor. Eğer teleferik var-gel sistemi olursa yatırımın maliyeti 25 milyon USD’a çıkıyor dedi.
80 Milyonluk Yatırım Ruhsatsız Olur Mu?
Babadağ Teleferik Projesi inşaat ruhsatının almadığına dair haberlerin ise gerçeği yansıtmadığını kaydeden Akif Arıcan, “80 Milyon Liralık yatırım ruhsatsız olur mu?” dedi. Gerçek Fethiye Gazetesi köşe yazarı Akın Tezel’in Eren Dağı ile ilgili bir çalışma yapılacak mı sorusunu yanıtlayan Akif Arıcan, konunun Meslek Kuruluşları Güç Birliği platformundan ele alındığını, burası ile ilgili mahkemenin devam bitmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir çalışma yürütülebileceğini söyledi. Kaya Köy’e imar planı gelmesine ilişkin soruya da cevap veren Arıcan, “2018 yılında imar planının tamamlanacağını öngörüyorum” dedi. Basın mensuplarından Fethiye yarımadasında koylara giden yolların bozuk olması ve Ankara-Dalaman hattında uçak seferlerinin arttırılmasına yönelik gelen talepleri de dinleyen Arıcan, “Yarımadadaki koylara giden yolları Valimizin başkanlığında yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantılarında dile getirebiliriz. Uçak seferleri ile ilgili olarak daha önce Sivil Havacılık Genel Müdürümüzü ziyaret etmiştik. Konuyu yeniden gündeme taşıyabiliriz” dedi.
Haber / Foto: Hakan Çelikdemir – Bahadır Konuk