fethiye habermuğlamuğla haberfethiye haberlerfethiyeden haberlerseydikemer haberhaber seydikemerhaber fethiyeseydikemerKaraçulhaKaraçulha DerneğiÇalışÖlüdenizMuğlaFethiye BelediyesiMuğla BüyükşehirMuskiPatlangıçMUTTAŞMUÇEPMuğla ÜniversitesiFethiye İşletme FakültesiFethiyesporfethiye haberlerkaraçulhaçamköyfethiye körfezifethiye belediyesifethiye kaymakamlığımuğla haberbeşkaza haberenflasyonemeklilikötvdövizakpchpsaadetmhpiyi
DOLAR
32,5998
EURO
34,8050
ALTIN
2.488,52
BIST
9.464,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Domates Üreticisi İsyanda “Zarar Ediyoruz”

Domates Üreticisi İsyanda “Zarar Ediyoruz”
28 Kasım 2021 00:29 | Son Güncellenme: 28 Kasım 2021 00:38
0
A+
A-

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde söz sahibi kentlerinden Fethiye  ve Seydikemer İlçelerinde domatesin kilogram fiyatının 2 ile 3 TL arasında  satılması üreticileri üzdü. Karaçulha  Sebze ve Meyve Halinde 2 ile 3 TL arasında değer bulan domatesin üreticileri bu fiyatlarla zarar ettiklerini belirterek yetkililerden yardım istediler.

Örtü altı yaş sebze ve meyve üretiminde büyük pay sahibi Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde domates üreticisi dertli.  Bir taraftan artan maliyetler karşısında kara kara düşünen domates üreticisi, bir darbe de ürettiği mahsulün para etmemesinden yana zor duruma düştü. Muğla Büyükşehir Belediyesi Karaçulha Sebze ve meyve halinde domates 2 ile 3 TL arasında ürününü satan üreticiler, “Düşenin dostu olmazmış. Bir yandan doların ve altının kat be kat artması sonucu masraflarımızda iki katına  çıktı. Bir yandan da bize maliyeti en kötü ihtimalle 2 ile 2,5 TL olan domatesi bir aynı fiyata zorla satıyoruz. Ağzını açan yetkililer ülkenin kalkınması için üretim şart diyorlar. Bu koşullarda biz nasıl üretim yapacağız” ifadelerinde bulundular.

Karaçulha Toptancı Haline yetiştirdiği domatesleri satmak için erken saatlerde geldiğini ve kendilerine domatesin üretim maliyetinin 2 ile 2,5 TL’ye maal olduğunu belirten domates üreticisi Gürhan Çalışkan,  “Domates maalesef bu sene bizi üzüyor, fiyatlar çok düşük. Alım çok zayıf. Şuan da 2 ile 2,5 TL arasında alıcı bulabiliyoruz.  Zararına çalışılıyor. Üretici bu sene zarar ederse önümüzdeki sene domates yapmayacak. Çiftçi yapmayınca büyükşehirlerimiz dahil tüketicilerimiz domates bulamayacak. Bunlara çözüm bulunmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Çiftçinin ürün satabilme güvencesine sahip olmasının önemine değinen Çalışkan, “Ben Çamköy Mahallesinde domates üreticiliği yapıyorum. 3 dönüm seram var. Tamamen geçim kaynağım bu. Üç tane okula giden çocuğum var. Hepsi benim elime bakıyor. Bunun yanında dolar, Euro ve altın  almış başını gidiyor. Bizim ülkemizde Türk Lirası geçmiyor. Herşey dolara vi diğer para birimlerine bağlı. Dolar fiyatı yükseldiği an, her şeye anında zam geliyor. Gübrenin fiyatı olmuş en kötüsü 350 TL. Mazot almış başını gidiyor. Bizim kendi yediğimizi içtiğimizi zaten hesaba katmıyorum. Allah’a emanet bir şekilde yaşıyoruz. Hiç kimse üreticiyi düşünmüyor. Herkes seçim zamanı gelince buraya nutuklar atıyor. Seçimler geçiyor. Bir Allah’ın kulu “Sizinde ne derdiniz var?” diye soran olmuyor. Ülkenin kalkınması için herkes üretim diyor. Nasıl üretim bu. Hazır ki ürettiklerimizin karşılığını alamıyoruz biz. Domatesin halde belli bir fiyatı olsun, satabilme güvencesi olsun. Halde çiftçiler traktörlerle dolanıyor, acaba 10 kuruş daha fazlaya satabilir miyim diye. Maliyeti 2 buçuk lira olan domatesi 2 buçuk 3TL’ye zorla satıyoruz.  Bu durum üreticiyi zarara uğratıyor. Bu sene yaptığı masrafı dahi alamayacak. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi üzmeyecek yeni kararlar alınmasını bekliyoruz” dedi.

“Masraflarımız Ağır”

Bir başka domates üreticisi Şükrü Zor ise üretim masraflarının artmasından dert yandı. Çiftçinin üretim yapabilmesi için desteklenmesi gerektiğini söyleyen Zor, şunları kaydetti; “Domatesin maliyeti 2 buçuk lira ama şu anda 2 buçuk 3 TL’ye zorla satıyoruz. Çiftçiyle ilgilenen yok. Çiftçi bitik durumda, destek yok. Masraflarımız ağır. Fidan, gübre, ilaçlar çok pahalı. Her şeyin fiyatı yükseliyor. Domates düşüyor” ifadelerinde bulundu.

“Tahlil Sorunlarının Çözülmesi Ve İhracatın Artması Gerekiyor”

Üreticilerin omuzlarında yükün her geçen gün arttığını ve çiftçinin dayanacak gücünün kalmadığını belirten Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Karaçulha toptancı halinde fiyatlara baktığımız zaman domatesin fiyatı 2,5 ve 3 TL arasında değişiyor. En büyük sebebi ihracatın çok yavaş olması… Duyumlarımıza göre Rusya bizim yaptığımız tahlilleri kabul etmiyor. Kendisi tahlil yapmak şartıyla tırlarımızı sınır kapısından sokuyor. Bu da tırlarımızın bir hafta orada beklemesi demek. Buda Domatesin suyunun çıkmasına neden oluyor. Bu durum limonda da aynı… Büyük bir sıkıntı… Tahlil sorunlarının çözülmesi ve ihracatın artması lazım” dedi.

“Bu Şartlarda Çiftçilik Nasıl Yapılır?”

Başkan Karayiğit, “Siz de biliyorsunuz, doların durumu her şeyin zamlanması demek. Her geçen gün akaryakıta, gübreye  ve ilaca zam geliyor. Ne yapsın bu çiftçi? Buğday ihracatı yavaş… 2,5 liraya satılan domates kurtarır mı? Hayır. En kötü 3,5- 4 TL maliyeti var. Çiftçi emeğine mi yansın harcayacağı parayı mı düşünsün? Bayiler elinde ki gübreyi vermek istemiyor. Onlar da haklı. Depoda ki gübreyi verdiği zaman sattığı fiyattan yeniden gübre alamayacak. Çiftçi ‘gübre fiyatları düşer mi? ‘ diye soruyor. Düşmez. İleride gübre yok olabilir. Nasıl şimdi bazı yerlerde şeker yok, onlar da yok olabilir. İl koordinasyon kurulunda aldığımız kararlardan Ankara’ya iletiyoruz. İnşallah Ankara’da ilgili Bakanlıklarda bu konular görüşülüp çözüme kavuşturulur. Biz de buradan çiftçimize müjdeli haberi veririz. Bir gübrenin 480 lira olduğu yerde çiftçilik nasıl yapılır benim aklım ermedi. Eren varsa bana da akıl verirse sevinirim” ifadelerini kullandı.

Haber Servisi