Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, zar zor ayakta kalabilen işletmelerin, tüketim maliyetini karşılayacak gücü kalmadığını belirterek, elektriğe yapılan yüksek zam oranın geri çekilmesi için çağrıda bulundu. Yüksek elektrik maliyetlerinin işletmenin net karını azaltmakla kalmayacağını vurgulayan Başkan Çıralı, birçok işletmenin küçülmeye giderek işçi çıkarmaya devam edeceğini ve en nihayetinde artan maliyeti tüketiciye yansıtmak zorunda kalacağını söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan, FTSO üyeleri adına destek isteyen Başkan Osman Çıralı, meslek grubu temsilcileri ve komitelerle yapılan toplantılarda ekonomik sıkıntıların günden güne arttığının net şekilde görüldüğünü belirtti. İşletmelerin 2 yıldır koronavirüs pandemisinin olumsuz etkileriyle mücadele ettiğini anlatan Başkan Çıralı, açık kalmaya ve kar elde etmeye çalışacakları bir döneme girdiklerini düşünen işletmelerin, değişken döviz kurlarına bağlı artan maliyetlerle karşı karşıya kaldıklarını kaydetti. Başkan Çıralı, tüm olumsuzluklara rağmen üretmek, hizmet sunmak ve kendini idame ettirmek için çalışan işletmelerin, zam yağmurları sonrası artan maliyetler nedeniyle büyük mağduriyet yaşadığını vurguladı.
Başkan Çıralı’dan İstihdam Ve Tüketici Enflasyonu Uyarısı
Tüm bu olumsuzluklara, 2022’nin ilk sabahı açıklanan ve yapılan zamlar arasında en dikkat çekeni olan elektrik tüketim bedeli zammın eklediğini aktaran Başkan Çıralı, “Kademeli olarak değişecek fakat her durumda asgari yüzde 52 ve azami yüzde 130 arasında uygulanacak elektrik tüketimi zammı en temel işletme gideri kalemi olmasından ötürü işletmelerimizi zor durumda bırakacaktır. Azalan sadece işletmelerin net karı olmayacak, bu olumsuz etkileri tolere edebilmek için aynı zamanda küçülmeye giderek işçi çıkarmaya devam edecek ve artan maliyetlerini de nihai tüketiciye yansıtmak durumunda kalacaklardır.” dedi.
“Zam Oranı Geri Çekilmelidir”
Elektrik zammının geri çekilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Çıralı, “Hali hazırda zar zor ayakta kalabilen işletmelerimizin ise böylesine bir zamla gelen tüketim maliyetiyle baş edebilecek gücü kalmamıştır. Üyelerimiz adına talebimiz, elektriğe yapılan bu yüksek zam oranının geri çekilerek, oranın en fazla Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranı olarak revize edilmesidir” diye konuştu.
Haber Servisi