Çocuklar Arası Tohum Takas Şenliği etkinliği Fethiye Bilim ve Sanat Merkezinde yoğun katılım ile gerçekleşti. Fethiye Bilim ve Sanat Merkezi ile Fethiye Yerel Tohumlar Derneği’nin işbirliğinde gerçekleşen programa Fethiye Yerel Tohumlar Derneği Üyesi Gazeteci Yazar Banu Avar da katıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programları desteği ile Güçlü Türkiye’nin Mutlu Çocuklar Projesi kapsamında gerçekleşen etkinlikte; öğrenciler doğal gıda ve yerel tohum hakkında bilgi edindiler. Programa katılan öğrenciler Proje Yürütücüsü Fethiye Bilim ve Sanat Merkezi Görsel Sanatlar Öğretmeni Aslı Gökalp yönetiminde; kurulan atölyelerde doğal gıda üretimine ve sanatsal çalışmalara katıldılar. Öğrenciler; doğal ekmek, makarna ve sirke yapımı, doğal mum yapımı, seramik ve tahta baskı işleri ile ilgili açılan atölyelerde çalıştılar. Atölye çalışmalarından sonra öğrenciler Fethiye Yerel Tohumlar Derneğinin düzenlemiş olduğu yerel tohum takas etkinliğine katıldılar. Öğrenciler tarafından piyano eşliğinde canlı müzik gösteriminin de sunulduğu programda yerel tatlar kermesi de açıldı.
Etkinlik ile ilgili açıklamada bulunan Fethiye Yerel Tohumlar Derneği Başkanı Ebru Oğuzhan Yeter, “Fethiye Bilim ve Sanat Merkezimiz ile birlikte Çocuklar Arası Tohum Takas Şenliği organizesini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Duyguluyuz. Çünkü 2022 yılında derneğimizin kurucu üyelerinden iki arkadaşımızı kaybetmenin üzüntüsünü yaşamaktayız ve biz dernek olarak bu organizeye; geçtiğimiz aylarda ebediyete uğurladığımız Ayşegül Durmuş ve Sema Acar anısına gerçekleştirmekteyiz. Mekanları cennet olsun. Bugün burada geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımız ve gençlerimizle, Bilim Sanat Merkezinin değerli yöneticileri ve eğitimcileri ile çok kıymetli konuklarımızla hem tohumlar üzerine söyleşi ve tohum takası yapmayı, hem de çeşitli atölyelerde çalışarak verimli bir gün geçirdik. Çok güzel bir etkinlik oldu. Bildiğiniz gibi dünyada ve ülkemizde de yaşanan kuraklıktan dolayı iklim krizi başta olmak üzere yeraltı ve yerüstü sularının eksilmesi ve toprağın kirliliği, dünyanın büyük bir bölümünü ve ülkemizi tehdit etmektedir. Geçtiğimiz yaz kendini büyük bir ölçüde hissettiren kuraklık ve susuzluk olmak üzere insanlığı büyük sıkıntılar ve tehlikeler beklemektedir. Her şeyden önce yetişmekte olan çocuklarımıza başta çevre bilincinin, tarımsal üretimin, yerel tohumun, temiz toprak ve temiz su kullanmanın önemini uzmanlar aracılığı ile sunumlarla, görsellerle ve derneğimizde yapacağımız uygulamalı çalışmalarla anlatmak öncelikli hedefimizdir” ifadelerini kullandı.
Açıklamasını sürdüren Dernek Başkanı Yeter, “Ata tohumları bulunduğu coğrafyada binlerce yıldır, her türlü iklim ve çevre koşullarına direnmiş, genetiği bulunduğu yere en iyi şekilde uyum sağlamış, sağlamlaşmış, doğası gereği kendi içinde çeşitlenmiş birer hazinedir. Gelecek kuşaklara, atalarımızın bize emanet ettiği doğayı, endemik yapıyı, biyolojik çeşitliliği, yerel-atalık tohumları, yerel ırkları, kültürümüzü, geleneklerimizi aynı titizlikle koruyup yaşatmaları ve bir avuç tohum, bir ömür bağımsızlıktır bilincini aşılamak istiyoruz. Bu hedefler kapsamında Atatürk Orman Çiftliği’nin kuruluş felsefesini örnek alıyoruz. Hayalimiz, ülkemizin her yerinde zehirsiz tarım okulları açılmasıdır. Biz önemli bir tarım ülkesiyiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk diyor ki ‘Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya üzerinde olmayacaktık.’ Bağımsızlığın birinci şartı kendi kendine yetebilmektir. Bu bilinçle, üreten köylünün milletin efendisi olması yolunda diyoruz ki; yerel tohum bolluktur, yerel tohum berekettir, yerel tohum özgürlüktür ve yerel tohum gelecektir. Geleceğimize sahip çıkalım. Hepinize keyifli bir gün dilerken tüm katılımcılarımıza ve bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Haber Servisi